Ga naar hoofdinhoud

Telefoon-tijd(perk)

Hoeveel aandacht krijgt jouw telefoon?

Verslaafd?! Ik?

Het is algemeen bekend dat alcohol- en drugsverslaafden minder goede ouders zijn. Omdat datgene waaraan ze verslaafd zijn steeds op de eerst plaats komt. Waardoor hun kinderen niet de aandacht krijgen die ze wel nodig hebben.
Er zijn genoeg kinderen van wie de ouders geen drank- of drugsverslaving hebben en toch aandacht missen.
Er is in de afgelopen 10 jaar een verslaving bij gekomen; De Telefoon. De meeste van ons zullen zeggen dat zij geen telefoonverslaving hebben, maar hoeveel ‘schermtijd’ neem jij per dag, in het bijzijn van je kind?

Ik geef toe, het is superverleidelijk om niet meteen te kijken als er een ‘pling’ te horen is of je scherm oplicht.
We kijken meerder malen per dag of er e-mails binnengekomen zijn. Om geïnformeerd te blijven check je het nieuws, het weer of Social Media. Moet je nog even een paar berichtjes beantwoorden of versturen.
En misschien wil je toch het volgende level van dat leuke spel halen, voor de ontspanning. Als je in de buurt bent van je kind, maar niets oppikt omdat je je aandacht bij je telefoon (of computer) hebt, zal jouw kind dat dwarszitten.

Stel dat je gezellig uit eten gaat met een vriend(in) en hij/zij zit de hele avond op zijn/haar telefoon te kijken. Welk gevoel zou jouw dat geven?
Best irritant, toch? Als volwassene ben je nog wel in staat op daar iets van te zeggen, maar voor een kind, dat nog gevormd moet worden, ligt dat heel anders. Het ontbreken van contact creëert een leegte in hen die verre-gaande gevolgen kan hebben. De leegte die ervaren wordt, kan in het volwassen leven mogelijk alleen gevuld worden door een verslaving of dwangmatig gedrag. Een ander risico is dat je kind zelf ook een ‘scherm-verslaving’ krijgt als vervanging voor echt contact. Dit kinkt allemaal nogal dramatisch en wellicht heb je nu het idee dat je het leven van je kind verpest hebt. Het is echter nooit te laat om jullie contact en relatie te herstellen.

Offline verbinden

Zo kun je met elkaar afspreken dat tijdens de gezamenlijke maaltijden telefoons aan tafel verboden zijn. Het is de moeite waard om hier op jonge leeftijd mee te beginnen, zodat als je kind zelf een telefoon heeft, deze regel in jouw voordeel kan uitpakken.
Op momenten dat je aandacht aan je kind geeft, kun je zorgen dat je geen afleiding van de telefoon ervaart door hem op stil te zetten of weg te leggen. Blokkeer ook onnodige pushberichten en   vermijd langdurig spelletjes spelen in het bijzijn van je kind.

Misschien ben je gehecht aan je telefoon omdat je behoefte hebt aan contact. Maar om eerlijk te zijn, je kind heeft meer behoefte aan contact omdat het betekent dat hij zich dan op een gezonde manier kan ontwikkelen.

Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden onder The Still Face Experiment. Hierin kun je zien hoe baby’s en kleine kinderen reageren als er geen contact meer is tussen een ouder en het kind.

Inspiratie voor deze blog komt uit ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’ van Philippa Perry.

Meer weten? Check de website of neem contact op.

Back To Top