Ga naar hoofdinhoud

In of naast jouw voetsporen?

Jouw kind spiegelt jouw gedrag

Jouw (beperkende) gedachten en overtuigingen zijn van grote invloed op de ontwikkeling van jouw kind.

Iedereen heeft gedachten, gemiddeld zo’n 70.000 per dag. Meningen, overtuigingen en oordelen over van alles en nog wat. Het gaat de hele dag door, vaak zonder dat je er erg in hebt. Maar wist je dat 70% van al jouw gedachten een negatieve lading hebben. Ik weet nog dat ik schrok toen ik dat percentage hoorde. Zoveel??
Daar was ik me nooit van bewust geweest. Toen ik er eenmaal op ging letten, merkte ik heel veel negatieve gedachten op. Geluidloos commentaar op anderen; over wat ik vond dat zij in mijn ogen niet goed deden.
Maar vooral verwijten naar mijzelf over niet goed genoeg zijn; over dingen die ik wel of juist niet gezegd had of een simpele boodschap die ik vergat in de supermarkt. Er was altijd een nieuwe reden om die negatieve praatjesmaker te laten ratelen.

Wat gebeurt er eigenlijk als je steeds onhoorbaar kritiek uit naar jezelf? Hoe hoog heb jij jouw lat gelegd? Wat zegt dit over jouw zelfbeeld en eigenwaarde?
Deze ondermijnende gedachten en oordelen kunnen een remmende werking hebben op jouw leven, jouw creativiteit en op wie jij bent of kunt zijn. Onbewust geef je ook allerlei signalen af aan jouw kind over hoe jij jezelf ziet. Dat heeft weer een effect op hoe jouw kind met jou en met zichzelf omgaat. Kinderen zijn ware spiegels voor ouders. Als jouw kind onzekerheid of angst of onrust laat zien, kan het de moeite waard zijn om jouw eigen gedachten en gedrag te onderzoeken.

Hoe ga jij met anderen om en wat laat je daarin zien? Zeg je altijd alles wat je denkt? Jouw gedachten en overtuigingen zijn van grote invloed op de ontwikkeling van jouw kind. Hij/zij ziet jou als rolmodel en zal jouw gedrag imiteren en dit meenemen naar de buitenwereld. Dit geldt voor een begrensde, maar ook voor een liefdevolle en ruimdenkende manier van doen. Als jij een bepaald idee hebt van hoe jouw kind in de wereld zou moeten staan, ‘leef dat dan voor’. En dat een vraagt een nieuwsgierige en open overdenking van jouw eigen (geautomatiseerd) gedrag, (h)erkenning van jouw overtuigingen en het loslaten van die denkwijze die niet (meer) voor je werkt. Want jouw kind is al goed zoals het is! De groei en verandering die je wilt zien bij jouw kind, begint bij jou als ouder.

Meer lezen? Check ook mijn andere blogs.
Of neem contact op voor meer informatie.

Back To Top