skip to Main Content

Allesbehalve een trucje

Mindful leven is als een ontdekkingsreis

Mijn eerste kennismaking met mindfulness en meditatie was allesbehalve een ontspannen en kalme ervaring. Ik weet nog hoe ik op mijn matje lag te vechten om maar niet in huilen uit te basten. Op weg naar huis kon ik ze laten gaan. Het leek of alle tranen van maanden, jaren tegelijk hun weg naar buiten zochten.

Hoe was het nu toch zover gekomen? Jong gezin, drukke en veeleisende baan, controlebehoeftig en bijzonder streng voor mijzelf. Om te overleven had ik voor een groot gedeelte mijn gevoel uitgeschakeld en leefde ik op de automatische piloot. Mijn onzeker en kwetsbare kant mocht niemand zien en door keihard te werken zou ik mijn doel bereiken. Maar wat was mijn doel eigenlijk?

Succesvol zijn, financiële onafhankelijkheid, gezien worden?! Mijn lijf had mij tot stilstand gebracht en dwong mij naar mijzelf te kijken. Door vriendelijke aandacht te hebben voor mijn gevoelens en mijn gedachten te horen en er niet altijd naar te luisteren, ontdekte ik een kalm, gevoelig, introvert en zachtaardig persoon. Iemand die energie en kracht haalt uit alle (levens)lessen die ze voor haar voeten geworpen krijgt. En iemand die anderen wil helpen groeien.

Mijn eigen MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction training) was het begin van een lichter en bewuster leven. Ik ervaar en voel veel meer en word gelukkig van kleine dingen; de stilte, een goed gesprek, de zon op mijn huid, vogels in de tuin. Het leven gaat snel en brengt steeds nieuwe situaties op mijn pad, fijne en minder fijne. Verandering is een constante factor, omdat niets blijft zoals het is. Wat mij enorm helpt is de wetenschap dat er alleen maar NU is! Dat maakt dat ik weinig zorgen heb over de toekomst, het verleden en ik de dingen kan accepteren zoals ze zijn. En dat het leven komt zoals het komt, met alle gevoelens en gewaarwordingen die daarbij horen.

Elk leven is een ontdekkingstocht vol omstandigheden om van te leren en met nieuwsgierigheid te observeren. De groei van jouw wijsheid stopt nooit, ongeacht hoe oud je bent! Als je je liefdevol en vriendelijk open stelt en naar jezelf durft te kijken, valt er heel veel te ontdekken. En zo is het ook met het beoefenen van mindfulness; het is geen trucje, geen quick-fix, geen sprint. Het vraagt geduld, aandacht, liefde en aanvaarding.
Ik zie het als een reis, waar ik ook van mag genieten!

Back To Top